Waar opbaren?

door | mei 23, 2016

Omdat wij de afgelopen weken veel vragen hebben gekregen welke opbaarmogelijkheden en condoleancemogelijkheden wij kunnen bieden, treft u hieronder een overzicht aan van de meest actuele mogelijkheden:

Thuisopbaring-Thuis opbaren: In vertrouwde omgeving thuis afscheid nemen. De opbaring kan op bed, in de kist of op een opbaarplank. Wij zorgen voor hoogwaardige opbaargoederen zoals de koeling, een rok om de koeling, transparante plaat op de kist, eventuele kamerschermen en boekenstandaards. Ook is condoleren thuis mogelijk. Wij zorgen desgewenst ook voor de koffie & thee, kopjes & schotels en het serveren van de koffie. Ook kunnen wij statafels en andere aankleding thuis verzorgen.

 

Binnenzijde I afscheidcentrum De Cipres-Afscheidscentrum De Cipres: Gelegen naast de Witte kerk en het Trefpunt in Nieuw-Vennep. Twee 24-uur per dag toegankelijke ‘sleutelkamers’ of bezoek na afspraak, aangrenzende condoleanceruimte (tot plm. 80 personen) en uitbreidingsmogelijkheden naar het aangrenzende Trefpunt. Het is mogelijk om in De Cipres een afscheidsplechtigheid te houden tot 20 personen. In het Trefpunt is dit mogelijk tot 250 personen. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.

 

Familiekamer uitvaartcentrum&crematorium H'meer-Uitvaartcentrum & crematorium Haarlemmermeer: Centraal gelegen tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. Geheel in Haarlemmermeerse boerderijstijl. Eén 24 uur per dag toegankelijke ‘sleutelkamer’ of bezoek na afspraak. Twee aula’s (Spieringmeer aula tot 25 personen/Haarlemmermeer aula tot 120 personen) met landelijk uitzicht. Uitstekende condoleancemogelijkheden. Voldoende gratis parkeergelegenheid. Mogelijkheid om mee te gaan naar de ovenruimte. Het is ook mogelijk om voorafgaande aan een begrafenis gebruik te maken van een van de aula’s voor de plechtigheid.

 

-Uitvaartcentrum Finnema: Gelegen in Aalsmeer, bezoek na afspraak. Aula met mogelijkheid voor een afscheidsplechtigheid en condoleance. Voldoende gratis parkeergelegenheid.

-Verzorgingshuizen: In de meeste verzorgingshuizen is het toegestaan om op de eigen kamer op te baren (o.a. Horizon Hoofddorp, Westerkim & Zomerpark Nieuw-Vennep). Ook hebben een aantal verzorgingshuizen een rouwkamer (o.a. Meerstede Hoofddorp, Meerwende Badhoevedorp, ‘t Kloosterhof Aalsmeer, Zorgcentrum Aelsmeer). Condoleren is de avond van tevoren ook mogelijk en veel verzorgingshuizen hebben zelf een afscheidsruimte of Kapel voor de plechtigheid en een ontvangstruimte voor na afloop.

-Kerken: Bij veel kerken is ook een rouwkamer aanwezig of een ruimte waar de overledene opgebaard kan worden (o.a. de Witte kerk Nieuw-Vennep, PG De Rank Nieuw-Vennep., Ontmoetingskerk Rijsenhout, Open Hof kerk te Aalsmeer, Verbondskerk Vijfhuizen, Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen Nieuw-Vennep). Hier kunnen ook avondcondoleances en condoleances voor na de uitvaart gehouden worden. Ook kunnen kerken dikwijls gehuurd worden voor niet kerkelijke plechtigheden, bijvoorbeeld bij een groot aantal verwachte belangstellenden. (bijvoorbeeld de Open Hof kerk in Aalsmeer, capaciteit ongeveer 450 personen).

-Restaurants: Voor (avond)condoleances en plechtigheden voorafgaande aan (en na) een begrafenis of crematie zijn wij (met de overledene) o.a. welkom in o.a. Hotel De Beurs in Hoofddorp, De Rustende Jager in Nieuw-Vennep, in Het Oude Raadhuis in Hoofddorp, Claus event center in Hoofddorp, Het Wapen van Aalsmeer en in cultureel centrum De Meerse in Hoofddorp.

-Combinatie mogelijkheden: Het is ook mogelijk om van delen van bovengenoemde mogelijkheden gebruik te maken. Twee voorbeelden:

-1- Er overlijdt een Hoofddorper, lid van de Marktpleinkerk. De opbaring en het privébezoek van het gezin kan in een ‘sleutelkamer’ van afscheidscentrum De Cipres. Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op de avond voorafgaande aan de dag van de uitvaart in de Marktpleinkerk (de overledene bij het liturgisch centrum, het gezin nabij in de kerkzaal en de koffie in de koffiecorner). Na de condoleance blijft de overledene een nacht in de kerk en de volgende dag is daar de dankdienst voor zijn leven. Na de dienst is de begrafenis op loopafstand naar begraafplaats Iepenhof en daarna is de condoleance in De Beurs of in restaurant Hoofdvaartkerk.

-2- Er overlijdt een Aalsmeerder, liefhebber van de watertoren. De opbaring & condoleanceavond is in het uitvaartcentrum aan de Zwarteweg. Op de dag van de uitvaart vertrekt de rouwstoet vanaf het uitvaartcentrum en rijdt op weg naar het crematorium in Uithoorn langs de watertoren. In de aula van het crematorium is de plechtigheid en daarna de condoleance in Het Wapen van Aalsmeer, want daar kwam de overledene graag.