Samen zorgen voor een goed afscheid...

Opbaren

Thuis opbaren

Steeds meer nabestaanden kiezen ervoor om de overledene thuis op te baren. Op die manier kan er in een eigen vertrouwde omgeving afscheid worden genomen. Thuis opbaren kan op diverse manieren. U kunt ervoor kiezen om de overledene in bed te laten liggen. Dan wordt er gezorgd voor een koeling onder het lichaam. Ook kan de -met zorg uitgekozen- kist snel op het huisadres worden bezorgd, zodat de overledene hierin kan worden opgebaard. In dat geval zorgen we dat er een koeling onder de kist wordt geplaatst.

Elders opbaren

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om de overledene thuis op te baren of vindt u het toch wel een beetje eng, dan brengen we het lichaam over naar een uitvaartcentrum of andere ruimte naar uw keuze (bijvoorbeeld kerk of verenigingsgebouw). Sommige uitvaartcentra zijn in het bezit van zogenaamde 24-uurs kamers. U krijgt dan de sleutel van deze ruimte en kunt dan bij de overledene zijn wanneer u dit wilt. Wanneer dit niet het geval is, dient u eerst een afspraak te maken en wordt u door een medewerker van de locatie opgevangen of moet u rekening houden met bepaalde openingstijden.

De opbaarmogelijkheden in Haarlemmermeer zijn:

 • Uitvaartzorg De Meer in Hoofddorp
 • Afscheidsruimte Uitvaartzorg De Meer in Vijfhuizen (24-uurs toegankelijke opbaarruimte)
 • Afscheidscentrum De Cipres in Nieuw-Vennep (o.a. 24-uurs toegankelijke opbaarruimte)
 • Rouwkamer Protestantse Gemeente De Rank in Nieuw-Vennep (24-uurs toegankelijke opbaarruimte)
 • Uitvaartcentrum & Crematorium Haarlemmermeer in Nieuw-Vennep (o.a. 24-uurs toegankelijke opbaarruimte)
 • Dunweg Uitvaartzorg in Hoofddorp (o.a. 24-uurs toegankelijke opbaarruimte)
 • Afscheidskamer in verzorgingshuis De Meerstede in Hoofddorp
 • Rouwsuite Badhoevedorp (24-uurs toegankelijke opbaarruimte)
 • Dunweg Uitvaartzorg Zwanenburg

In Aalsmeer is het o.a. mogelijk om op te baren bij:

 • Uitvaartcentrum Finnema
 • De Open Hofkerk

Bij de locaties met een 24-uur per dag toegankelijke opbaarruimte is het mogelijk om gebruik te maken van een rouwkamer waarvan u de sleutel ontvangt en waarbij u zonder afspraak met ons naar uw dierbare toe kunt gaan. In verzorgingshuizen is ook vaak de mogelijkheid om opgebaard te worden. De opbaring kan in veel gevallen in de eigen kamer of in de rouwkamer plaatsvinden.

Combinatie

Natuurlijk kunt u voor een combinatie van bovenstaande mogelijkheden kiezen. Misschien wilt u de overledene zo lang mogelijk thuishouden en een dag voor de uitvaart over laten brengen naar een andere gelegenheid waar iedereen afscheid kan komen nemen. Of andersom, de eerste dagen in een uitvaartcentrum om het lichaam de maximale koeling te geven en juist de laatste dag voor de uitvaart de overledene weer thuis laten komen. Wij zullen er alles aan doen uw wensen daarin mogelijk te maken.