Deskundige begeleiding bij het, in alle rust, maken van weloverwogen keuzes…

Laatste Verzorging

Het is fijn dat steeds meer nabestaanden de keuze maken om te helpen bij de laatste verzorging. Soms zijn het maar kleine onderdelen die door de nabestaanden zelf gedaan worden, bijvoorbeeld het haar van vader in de juiste scheiding kammen of het aanbrengen van de make-up die moeder altijd zorgvuldig zelf aanbracht. Of misschien alleen het aanbrengen van het favoriete geurtje dat de overledene altijd gebruikte. Wij begeleiden u in de laatste verzorging en vertellen wat de volgende stap is en u beslist zelf of u bij die stap mee wilt helpen of niet.

Maar natuurlijk begrijpen wij het ook als u liever niet bij de laatste verzorging aanwezig wil zijn. In dat geval nemen wij deze taak, vol liefde en met respect, op ons.

Naast gewone verzorging kan er tegenwoordig ook een lichte balseming van het lichaam plaatsvinden. Dit noemt men thanatopraxie, een tijdelijke conservering van het menselijk lichaam. Met thanatopraxie krijgt de huid van de overledene een natuurlijke kleur. Doordat de ontbinding van het lichaam maximaal tien dagen vertraagd wordt, blijft het lichaam zonder koeling en bij normale temperatuur toonbaar tot het moment van de uitvaart. De behandeling vindt meestal plaats in een daarvoor geschikte ruimte van een uitvaartcentrum of mortuarium.