Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder.

door | sep 12, 2016

polis-ii“Kunnen jullie met deze uitvaartpolis de uitvaart van mijn dierbare verzorgen?”

Een veel gestelde vraag die wij de afgelopen periode gehoord hebben. In de basis kunnen wij daar volmondig “ja” op antwoorden. Iedereen die een uitvaartverzekeringspolis heeft is vrij om te kiezen welke uitvaartverzorger hen mag gaan ondersteunen na een overlijden.

Graag geven wij een zo beknopt mogelijk uitleg over twee soorten polissen die wij in de praktijk vaak tegenkomen. De naturapolis en de kapitaalpolis.

Bij een natura polis wordt er geen geld uitgekeerd, maar diensten. De verzekeringsmaatschappij geeft in de voorwaarden aan dat er bijvoorbeeld 75 standaard rouwbrieven, een eenvoudige kist, de crematie en een rouwauto verzekerd is. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat zij een volledige uitvaart verzekerd krijgen, maar wist u dat u bijvoorbeeld voor consumpties, een rouwadvertentie en net die wat mooiere kist (fors) moet bijbetalen? Dikwijls heeft de verzekeringsmaatschappij afspraken gemaakt met specifieke uitvaartondernemingen die tegen een afgesproken vergoeding de uitvaarten aannemen en uitvoeren. Kiezen de nabestaanden ervoor om zelf te bepalen welke uitvaartverzorger hen mag gaan ondersteunen, dan zitten er vaak (financiële)consequenties aan vast. Als u reeds zo’n polis heeft afgesloten en u wenst dat wij t.z.t. uw uitvaart gaan verzorgen, dan is het raadzaam om ons nu al te laten bekijken in hoeverre wij uw toekomstige nabestaanden kunnen gaan helpen. In de praktijk hebben wij een aantal keer moeten aangeven dat het -op financiële gronden- raadzaam was om bij een natura polis met de aangewezen uitvaartonderneming in zee te gaan. In een ander aantal situaties bleek dat de tariefstelling van de collega uitvaartonderneming voor de bij te betalen diensten dermate hoger was dat, gezien onze tariefstelling voor deze diensten, er nagenoeg geen financieel verschil was. En buiten de financiën kunt u uzelf ook de vraag stellen in hoeverre het juiste gevoel ook meespeelt wie u in het verdriet mag ondersteunen en helpen de uitvaart te verzorgen?

De andere veel voorkomende vorm is de kapitaalpolis. Het woord zegt het al, er wordt kapitaal verzekerd en na een overlijden uitgekeerd. Bij het afsluiten van een kapitaalpolis wordt vaak uitgegaan van de uitvaartwensen van de verzekeringsnemer vertaald naar de uitvaartkosten en op deze basis wordt de verzekering vervolgens afgesloten.

Als u nog geen uitvaartverzekering heeft afgesloten, u er aan denkt om dit te gaan doen en u stelt advies in deze op prijs? Wij raden u een kapitaalpolis aan. Met het juist verzekerd bedrag én zonder consequenties vrije keuze van uitvaartverzorger de juiste basis voor een waardig (klantgericht) afscheid.

Wij hebben goede ervaringen met een kleinschalig regionaal assurantiekantoor waarmee wij u in contact kunnen brengen.

De slogan bovenaan dit schrijven komt van Klaverblad Verzekeringen. Wij sluiten ons graag aan bij hun slogan: Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder….