De uitvaart van meester Kees

door | jun 11, 2020

Op zondagmiddag bel ik aan bij de hoofdingang van een appartementencomplex. De vriendelijke zus van de overledene laat mij binnen en in de hal tref ik ook zijn broer. Mijn oog valt als ik mijn jas uittrek op een foto van een auto die daar hangt, van een BMW 2002. Ik flap eruit dat mijn opa er zo een had. In een reactie kom ik gelijk de grote hobby van meneer te weten: hij verzamelde van jongs af aan autobrochures. Al snel mag ik het ‘autofolderparadijs’ bewonderen. Een hele kamer vol met stellingen met brochures van Audi tot Zastava, vanaf 1973!! tot nu toe keurig gerangschikt in dozen. Zelfs de speciale luchtbehandeling om de folders in goede conditie te houden ontbreekt niet.

De overledene heet Kees en hij is conciërge op een basisschool. Om mij heen kijkend in de woonkamer tref ik tal van knutselwerken aan, allemaal van school voor meester Kees. Bij het bespreken van de uitvaart komt naar voren dat zijn lievelingsmerk Mercedes was en de kinderen van school betrokken mogen worden bij de uitvaart.

Voor alle kinderen op school geven wij houten hartjes en wolkjes mee voorzien van een plakstrip. De kinderen gaan in de klas aan de slag en de mooiste meesterwerken komen gereed. Zo wordt ook besproken dat Kees in een Mercedes rouwauto vervoert zal worden naar het crematorium.

Op de dag van de uitvaart rijden we op weg langs de autoboulevard en bij het crematorium aangekomen plakken de familieleden en de kinderen alle betekende hartjes & wolkjes op de kist en hangen wij daar alle knutselwerken op. Het wordt een bont geheel en de aula lijkt wel een klaslokaal.

Met lieve woorden & foto’s wordt meester Kees herdacht en zelfs een groep van zo’n 20 kinderen komt vooraan zingen begeleid door de broer van meester Kees op zijn gitaar.

Het wordt een indrukwekkende uitvaartplechtigheid. In het nagesprek met de familie laten zij weten hoe dankbaar zij zijn voor alle hulp. Wij horen terug dat met name de houten hartjes & wolkjes indruk hebben gemaakt. En dat wij op weg naar het crematorium nog even stopten naast een grote autoshowroom. En de verzameling autobrochures? Die wordt geschonken aan het transportmuseum in Nieuw-Vennep. Wat zal hij daar trots op geweest zijn.

Meester Kees en zijn ‘autofolderparadijs’, een uitvaart om nooit te vergeten.

 

 

 

Dit blog en de afbeeldingen zijn met toestemming van de nabestaanden geplaatst.

De uitvaart heeft plaatsgevonden voordat het coronavirus uitbrak