Geen gele ‘hoestcake’ graag…

door | mrt 2, 2023 | Blog

Op een -qua temperatuur- huiverige dag parkeer ik bij Hospice Bardo in Hoofddorp. Ik ga op bezoek bij een jonge vrouw die ernstig ziek is en niet lang meer te leven heeft. Met een enigszins bonkend hart open ik de deur van haar kamer en mijn oog valt als eerste op twee gele crocs. Een aantal vriendinnen nemen net afscheid en ik wacht rustig op gepaste afstand. Daarna blijf ik achter met haar en haar zus.

 Gebruikelijk vraag ik na een overlijden aan de nabestaanden wie hun dierbare was en waar haar interesses lagen maar nu kan ik het haar zelf vragen. Ze vertelt over haarzelf met een glimlach op haar gezicht en hoe bijzonder, met veel, heel veel humor. Ook heeft ze al tot in detail nagedacht over haar uitvaart. “Ik ben gek op de kleur geel” zegt ze en ik antwoord: “Ja, dat zie ik” wijzend naar haar crocs. “Ik wil ze na mijn overlijden ook aan en geen ‘hoestcake’ graag, maar een ‘vette hap’ en een borrel s.v.p. De crematie graag bij crematorium Westerveld en na de plechtigheid de heuvel af, op weg naar de ontvangkamer met ‘After Funeral’ muziek”.

Met het opschrijven van haar wensen kan ik haar nauwelijks bijhouden. Het mag een oprecht en fijn gesprek worden, wat een spontane vrouw is dit! Aan het einde vraag ik of ze erover na wil denken om toch nog het een en ander aan haar wensen te wijzigen. “Hoezo vraagt ze” waarop ik antwoord: “Nou, dan kan ik nog eens terugkomen om je te spreken, wat ben jij een leuk mens”. Met in gedachte de belofte om op de dag van de uitvaart een geel accent te dragen neem ik afscheid van haar en verlaat de kamer…

Twee dagen later sterft ze. Op de dag van de uitvaart rijd ik voor de rouwauto uit vanuit Hoofddorp naar het crematorium. Onderweg wordt meermaals mijn aandacht getrokken naar mijn voeten…

(tekst & foto met toestemming van de nabestaanden geplaatst)