Van gewas tot vlaskist. Nieuw model uitvaartkist ‘valt in goede aarde’.

door | mrt 20, 2017

Uitvaartzorg De Meer heeft op de eerste Aelsmeers Uitvaartbeurs een primeur. Op zaterdag 25 maart wordt voor het eerst de vlaskist aan het publiek getoond.

Vlas (Linum usitatissimum) is een plant. Het is een gewas dat al meer dan zesduizend jaar geteeld wordt. Vezelvlas wordt geteeld om de vezel. De stukjes kern van de vezel (houtpijp) worden scheven genoemd. Deze scheven worden gebruikt om platen van te maken.

Uitvaartzorg De Meer (bekend van o.a. de olifantsgras rouwbrieven en de ‘groen’ gas rouwauto) was op zoek naar een eco kist, maar dan wel geproduceerd van zoveel mogelijk regionaal geteeld materiaal.

Vorig jaar was uitvaartverzorger Jaap van der Maarl aan het kijken hoe er op een stuk land aan de IJweg in Hoofddorp vlas geoogst werd. Ook had hij tijdens de bouw van een nieuw huis voor de moeder van een vriend gezien dat er dakplaten van vlas aan de binnenzijde gemonteerd werden.

Het ‘denkzaadje’ was geplant en zo ontstond het idee om er iets mee te gaan doen. Zijn compagnon (en voormalig ‘bloemenman’) Jacco van der Laarse was ook direct enthousiast en nadat er informatie was ingewonnen bij vlasplatenfabriek Linex Pro-Grass uit Koewacht ontvouwden zij hun plannen bij uitvaartkistenfabrikant Unigra uit Katwijk.

Daar waren ze direct enthousiast en zo is de vlaskist tot stand gekomen. Voor de afwerking en handgrepen is beperkt eco populierenhout gebruikt. De binnenbekleding en het kussen zijn van vlaslinnen. Natuurlijk, onderscheidend en waardig zijn woorden die bij deze bijzondere kist passen.

U bent uitgenodigd om op een ‘laagdrempelige’ manier de vlaskist te komen bekijken op de uitvaartbeurs in Aalsmeer. Op zaterdag 25 maart tussen 11.00 en 16.00 uur bent u van harte welkom in de Open Hof kerk aan de Ophelialaan 247 te Aalsmeer.