Kinderboekenmaand: “Bibbers in je buik”

door | okt 6, 2017

Geschikte kinderboeken om aan kinderen voor te lezen na een overlijden.

Deze maand is het kinderboekenmaand. Dit jaar is het thema voor de Christelijke kinderboekenmaand ‘Bibbers in je buik’. Voor ons aanleiding om enkele kinderboeken over de dood ‘in de spotlights’ te zetten. Deze boeken zijn in veel situaties geschikt om aan kinderen voor te lezen na het overlijden van een dierbare. Uitvaartzorg De Meer heeft deze boeken desgewenst voor u beschikbaar.

Lieve oma Pluis – Dick Bruna

Nijntje is heel verdrietig als oma dood gaat. Ze zet bloemen op het graf omdat oma daar zo van hield.

Oma Pluis is doodgegaan en Nijntje heeft veel verdriet. Oma wordt thuis opgebaard en de begrafenis vindt plaats op een rustig plekje in het bos. Ten slotte zien we Nijntje plantjes brengen naar het graf. Een moeilijk thema dat op lichtvoetige en directe wijze beschreven is en aansluit bij de kinderlijke belevingswereld. De tekst op rijm (rijmschema abcb) is beknopt en leest prettig voor. Qua uitvoering is het een écht Bruna-boek: een heldere tekenstijl, het gebruik van veelal primaire kleuren en een zwarte omkadering. Het boek kan zeker in een behoefte voorzien en is voor te lezen vanaf ca. 2 jaar. Winnaar van een Zilveren Griffel 1996.

Derk Das blijft altijd bij ons – Susan Varley

Derk Das was een goede vriend van alle dieren in het bos. Maar hij was oud, héél oud. Op een dag vond Victor Vos een brief van Derk: ‘Ik ben de lange tunnel ingegaan. Dag jongens… daaag!’

De dieren missen Derk Das heel erg, maar als ze over hem praten is hij toch een beetje bij hen.

Prentenboek over Derk Das, die voelt dat hij spoedig zal sterven. Als dat inderdaad gebeurt zijn alle dieren erg verdrietig, maar later herinneren ze zich allerlei dingen die ze van Das geleerd hebben. Ze verwerken hun verdriet door samen te praten over hun vriend.

Kikker en het vogeltje – Max Velthuijs

Bij de rand van het bos ligt een vogeltje. ‘Kijk,’ zegt Kikker, ‘kapot. Hij doet het niet meer.’ ‘Hij slaapt,’ zegt Varkentje. Maar Haas zegt: ‘Hij is dood.’ ‘Dood?’ vraagt Kikker. ‘Wat is dat?’

Een boom vol herinneringen – Britta Teckentrup

Vos heeft een lang en gelukkig leven gehad, maar nu is hij moe. Hij zoekt een mooi plekje uit in het bos en valt in slaap. Voor altijd. De andere dieren in het bos missen hun vriend en komen bij elkaar om mooie herinneringen aan Vos op te halen. Zonder dat ze het doorhebben begint er een klein plantje te groeien op de plek waar Vos onder de sneeuw ligt. Bij elke herinnering wordt het plantje groter en mooier, tot er een enorme boom midden in het bos staat. Een boom vol herinneringen aan Vos

Ik had je nog zoveel willen zeggen – Martine van Nieuwenhuyzen

Das en Maatje zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen: samen spelen, eten, praten en nog veel meer. En dan opeens is Maatje Dood. Zonder Maatje voelt Das zich heel alleen. Dus gaat hij op zoek naar Maatje. Omdat hij hem mist. En omdat hij Maatje nog zoveel had willen zeggen.

Of we het nu leuk vinden of niet, de dood hoort bij het leven. De dood in het leven is oneerlijk, onverwacht onontkoombaar. In dit boek gaat het vooral over het omgaan met die dood. Hoe kun je toch nog zeggen wat je wilde zeggen tegen je maatje die er niet meer in levende lijve is? Op welke manieren kun je proberen het verdriet een heel klein beetje te verzachten?

Op een ingetogen manier nodigt Ik had je nog zoveel willen zeggen kinderen uit om te praten over het ongrijpbare van de dood, om het een beetje grijpbaar te maken.