Kleinschalige uitvaartonderneming? Dat zit wel snor.

door | jun 15, 2017

Samen met de nota zenden wij enkele weken na de uitvaart altijd een enquêteformulier. Daarop lezen wij vaak terug dat nabestaanden de ‘korte lijnen’ zo waardeerden. Wat daarmee bedoeld wordt?

Als nabestaanden met ons bellen krijgen ze in principe altijd één van ons aan de telefoon. Negen van de tien keer gaan wij ook samen op pad om de thuisopbaring of overbrenging te verzorgen. Met name als wij (samen met nabestaanden) hun dierbare verzorgen, ontstaan er al fijne gesprekken en voordat wij officieel het aannamegesprek voeren, hebben wij vaak al een beeld van wie de overledene was en waar zijn of haar interesses lagen. In het aannamegesprek komt ook de rouwbrief ter sprake. De input qua tekst en afbeelding verwerken wij zelf tot een concept ter beoordeling en na goedkeuring verzorgen wij de rouwbrief in eigen beheer. Gedurende de dagen na het overlijden zien de nabestaanden steeds dezelfde gezichten en op de dag van de uitvaart zijn we er, zoveel mogelijk ‘onzichtbaar’, bij.

Zo hebben wij, inmiddels op eigen titel, al meer dan een jaar heel veel fijne ervaringen. Al zijn wij inmiddels respectievelijk 10 en 13 jaar uitvaartverzorger, toch leren wij nog elke dag en enige tijd geleden kregen wij na het overlijden van een meneer uit een erg lieve familie het verzoek extra aandacht aan zijn snor te besteden. Meneer was erg op zijn snor gesteld en had hem altijd op een specifieke manier ‘in de krul’. “Willen jullie ervoor zorgen dat zijn snor weer piekfijn in de krul komt?”. Deze vraag hadden wij nog niet eerder meegemaakt en zorgde ervoor dat wij wel even achter onze oren moesten krabben hoe het verzorgen van ‘de snor’ aan te pakken.

Na de verzorging kwam het gezin kijken en er werd goedkeurend geknikt. “Ja, zo droeg hij hem altijd” Enkele weken na de uitvaart ontvangen wij het ingevulde enquêteformulier en een lieve reactie op onze website: De korte lijnen werden gewaardeerd: Een uitvaart ‘door de jongens van De Meer’ laten verzorgen? “Dat zit wel snor!”

(Dit stukje is met medeweten van en goedkeuring door de nabestaanden geplaatst)