Ladder naar de hemel?

door | sep 19, 2016

ladder-naar-de-hemel-bewerkt-iiAfgelopen week mochten wij de uitvaart verzorgen van een dame op leeftijd. Na de dankdienst voor haar leven in het zorgcentrum gingen wij naar de oude begraafplaats van het dorp. Mevrouw heeft een mooi plekje gekregen onder een robuuste oude boom.

Samen met de nabestaanden, de dominee, verdere familie en belangstellenden lopen we achter de dragers met de kist de begraafplaats op. Fluistert de beheerder, die meeloopt voor de stoet, ons in het oor dat er bij het graf een aluminium ladder staat. In de verte zien wij de ladder inderdaad staan en denken op dat moment even: ‘nee hè, dat ziet er toch niet uit?’. Vertelt de beheerder al wandelend richting het graf verder dat de ladder een oude tak ondersteund en wat hoger houdt. ‘Kunnen de nabestaanden dichter bij het graf staan’ aldus zijn goedmoedige nadere uitleg.

Terwijl de dominee de woorden aan het graf spreekt en er nog een gedicht wordt voorgedragen, denken wij nog eens na over die ladder die we nu van zo dichtbij kunnen aanschouwen.

Naast de praktische ondersteuning eigenlijk toch wel een mooi symbool zo bij het graf. Het was een zeer gelovige dame, zouden het misschien de eerste treden naar de hemel zijn?