Never Give Up! En toen waren er 1100 aanwezigen op zijn uitvaart.

door | mrt 10, 2020

Op een woensdagavond ontvangen wij een mailbericht van een verdrietige vader. Zijn zoon (34 jaar) is stervende en hij vraagt ons per mail om nadere mogelijkheden en kosten. Donderdagmorgen bel ik met meneer. Hij vertelt over zijn sportieve zoon die nog maar een paar maanden geleden 60 kilometer achter elkaar rende en vlak daarna ernstig ziek bleek te zijn. Wij vragen om nadere wensen voor de komende uitvaart en meneer geeft aan dat er wel 400 mensen kunnen komen. Tijdens het gesprek mag het ‘klikken’. Onder de indruk leg ik aan het einde van het gesprek de telefoon neer en ga aan de slag met het maken van het wensenoverzicht en de kostenindicatie.

De volgende dag belt meneer dat zijn zoon is overleden. Na de verzorging thuis ga ik met zijn vader & moeder, zus en broers in gesprek. Het blijkt om een Marinier te gaan met als levensmotto ‘Never Give Up!’.

Door de dagen heen blijkt dat de schatting van ongeveer 400 belangstellenden bescheiden is geweest. De familie kent veel mensen en vele collega’s willen ook graag komen. Er ontstaat fijn contact met de Marine predikant en zijn directe collega’s. De uitvaart wordt tot in detail besproken en zowel van de Mariniers als de Marechaussee krijgen we alle medewerking. Ook de mensen van de kerk & het crematorium zijn erg gastvrij & meedenkend en zo ontstaat er een waardige uitvaart.

Op de dag zelf stroomt de kerk vol en bussen vol collega’s komen aan. Als ik de familie ophaal vanuit de vergaderruimte bij de kerk vertelt de koster mij dat er 1100 aanwezigen in de kerk zitten (en staan). Even breekt het zweet mij uit om straks voor al die mensen te staan. Dan denk ik aan de overledene en zijn motto: Never Give Up! En zo brengen wij hem de kerk binnen…

Met dank aan de familie voor het mogen plaatsen van dit stukje en het drone filmfragment.