Oma’s aan de top(drop)

door | mei 27, 2022

Veel van jullie kennen vast de K3 hit “Oma’s aan de top”. Wij maakten kortgeleden weer wat bijzonders mee wat ons inspireerde om onderstaande stukje te schrijven:

Op een vrijdagavond arriveren wij bij Hospice Bardo om na een bespreking de overledene in de kist te komen leggen en over te gaan brengen naar ons uitvaartcentrum.

Naast de kinderen van de overledene zijn ook de kleinkinderen aanwezig. De meesten zijn tussen de zes en elf jaar en ze willen alles weten, zien en ons ook helpen.

We komen de kamer binnen en leggen geduldig uit wat we gaan doen én dat de kleinkinderen mogen helpen. Binnen een paar minuten horen we een paar keer “waarom doen jullie dat?” en “Ik, ik, ik!” als we vragen wie wat wil doen.

Op bed zien we een paar zakken snoep liggen. Plagerig vragen we aan de kleinkinderen of de zakken snoep voor ons zijn maar het blijkt dat hun oma nogal eens op een snoepje trakteerde en ze nu het een en ander meekrijgt in de kist.

Nadat we gezamenlijk de overledene in de kist hebben gelegd gaan de zakken snoep open, worden de snoepjes zorgvuldig in de kist om haar heen gelegd en doen we haar uitgeleide naar de rouwauto.

Op de dag van de uitvaart herdenken we haar in gezinsverband in de familieaula van crematorium Haarlemmermeer. Eén van de kleinkinderen vraagt me vooraf of ik niet stiekem van de snoepjes uit de kist heb gesnoept…

Met plakhartjes, stiften en verf wordt door de kleinkinderen de kist tijdens de plechtigheid verfraaid. En ter afsluiting van de uitvaart open we nog één zakje snoep. Met een kwast wordt her en der een klodder verf aangebracht en aansluitend wordt er een snoepje ingedrukt. Een enkel snoepje verdwijnt uiteraard in de kindermondjes. Het was een top(drop) oma…

Bij het gedag zeggen van de familie krijg ik nog de vraag of ik ook te huur ben voor kinderfeestjes 😊.

De foto en het stukje zijn met toestemming van de familie geplaatst.