Regels rouwstoet & wanneer een overledene in de auto?

door | sep 28, 2018

Toevallig werd ons kortgeleden een paar keer achter elkaar gevraagd hoe het nu zit met de regels rondom een rouwstoet en wanneer er nu wel en wanneer er nu geen overledene in de auto vervoerd wordt. Hieronder de uitleg:

Sinds 2010 gelden er nieuwe regels die alleen gelden als de rouwauto en (particuliere) volgauto’s speciale vlaggen links en rechts op de auto plaatsen. De regels zorgen ervoor dat een rouwstoet op een verkeersveilige manier zo min mogelijk wordt onderbroken:

* Op een gelijkwaardige kruising hebben volgauto’s van een rouwstoet altijd voorrang ongeacht uit welke richting ze komen of naar welke kant ze afslaan.

* Bij een zebrapad moeten voetgangers en gehandicaptenvoertuigen voorrang verlenen aan een naderende rouwstoet voordat ze oversteken.

* Bussen moeten bij het verlaten de bushalte zowel binnen- als buiten de bebouwde kom voorrang verlenen aan een van achteren naderende rouwstoet.

Als de rouwauto volledig zwarte vlaghoezen voert, is er geen overledene in het voertuig. Als de zwarte hoezen van de vlaggen afgehaald zijn en u een vlag met witte strepen ziet, dan wordt er op dat moment een overledene overgebracht.

Bron tekst & tekeningen rouwstoet situaties: www.nuvema.nl