Uitvaartkisten van bomen die in de Haarlemmermeer hebben gestaan.

door | okt 14, 2020

Met gepaste bescheidenheid introduceren Jacco van der Laarse & Jaap van der Maarl van Uitvaartzorg De Meer hun Polderkist: Dat is de naam van de nieuwe lijn Uitvaartkisten gemaakt van bomen uit de Haarlemmermeer. Eind vorig jaar, toen er een groot aantal populierenbomen langs de Geniedijk gerooid werden, ontstond het maatschappelijke idee: Van lokaal hout in binnen de regio Uitvaartkisten laten maken.

Jacco vertelt: “Bomen worden in Haarlemmermeer geoogst, omdat deze ziek zijn, een gevaar vormen voor hun omgeving, of aan het eind zijn van hun natuurlijke levensduur. Wij laten de gekochte bomen binnen 20 kilometer van de plek waar ze zijn omgezaagd tot planken verzagen en daarna drogen. Het zagen wordt gedaan met een elektrische zaag, welke gevoed wordt door zonnepanelen. De kist wordt vervolgens ook regionaal gemaakt en voor iedere gekapte boom wordt weer een nieuwe teruggeplaatst. Extra bijzonder aan deze kisten is dat aan de zijkanten van het deksel de boomstructuur nog te zien is.

Vooralsnog gebruikelijk komt veel hout om Uitvaartkisten van te kunnen maken uit het buitenland. Dit zorgt voor grote transportafstanden. Met de ‘Polderkisten’ zijn wij actueel bezig met duurzame innovatie, hergebruik en pionieren. Wij onderscheiden ons hierin omdat de ‘Polderkisten’ regionaal gemaakt worden en op deze wijze, voor zover wij weten, nog niet aangeboden worden”.

Jaap vervolgt: “Uitvaartzorg De Meer heeft met dit regionaal initiatief, naast het verzorgen van een zeer persoonlijke uitvaart, ook een verhaal bij elke ‘Polderkist’. Extra bijzonder voor inwoners van Haarlemmermeer is dat wij aan kunnen geven waar de boom, waarvan de kist is gemaakt, heeft gestaan. Wie weet hoe vaak de overledene bij leven wel niet langs die bewuste boom langs de Geniedijk, Hoofdweg of Rijnlanderweg heeft gefietst?”.