Uitvaartkwartet

door | dec 8, 2017

Na een dankbare week doe ik met mij gezin op zaterdagavond een spelletje: We spelen het spel kwartet. U weet wel, je hebt vier verschillende kaarten met daarop een afbeelding nodig om tot een kwartet te komen.

Het spel kwartet doet ons denken aan vier uitvaarten die wij de afgelopen periode mochten verzorgen:

(Even tussendoor: nu wordt het een beetje ‘taaie’ stof, maar toch hopen wij dat u dit stukje blijft lezen. Wij zien aan het aantal mensen wat wij met facebook bereiken dat de stukjes over wat wij meemaken veel beter gelezen worden als onze ‘zakelijke’ stukjes, maar onderstaande is naar onze mening behoorlijk belangrijk omdat veel mensen een natura-uitvaartverzekering hebben).

Want een natura uitvaartpolis, daar gaat dit stukje over. Onlangs mochten wij vier uitvaarten begeleiden van overledenen die een natura-polis hadden. Wat toevallig was dat het natura verzekeringen waren van vier verschillende uitvaartverzekeraars, namelijk DELA, Yarden, Nivo en Monuta (kwartet).

Een natura polis is destijds afgesloten om diensten uit te keren. U ‘krijgt’ bijvoorbeeld de regeling & uitvoering van de uitvaart, een aantal rouwbrieven, een basis kist, rouwauto en de crematie. Natura verzekeraars geven vaak aan dat zo’n pakket een bepaalde waarde heeft, mits zij mogen bepalen welke uitvaartonderneming de uitvaart mag gaan verzorgen. Kiest u voor de uitvaartverzorger van uw eigen keuze (en dat is geen grote onderneming met afspraken met de verzekeraar) dan keert de verzekering de ‘inkoopwaarde’ van de verzekering uit. Vaak is dat bedrag lager dan het ‘pakket’ aan verzekerde diensten.

Anderzijds ligt de tariefstelling van kleine(re) uitvaartverzorgers vaak lager dan die van de grote uitvaartverzorgers. Bij alle vier van deze uitvaarten mochten wij van tevoren uitzoeken hoe dat in elk van de vier situaties was.

Wat met name opviel is dat wij uitvaartgericht te werk gingen en niet polis gericht. De families vertelden ons hun specifieke uitvaartwensen en aan de hand daarvan maakten wij een wensenoverzicht en een kostenraming. Hun dierbaren waren ernstig ziek, maar nog niet overleden.

Wij mochten met deze mensen meedenken en kregen van alle vier al voor het overlijden de daadwerkelijke toezegging om na het overlijden de uitvaart te mogen gaan verzorgen, ondanks de natura polis. Wat financieel o.a. opviel is dat ‘onderaan de streep’ de verschillen te overzien waren. Bij ons is er bijvoorbeeld geen meerprijs voor een zilvergrijze rouwauto, terwijl bij verschillende natura uitvaartverzekeraars er fors voor bijbetaald zou moeten worden t.o.v. een zwarte.

Eerlijkheidshalve gaat ‘de vlieger dat het financieel verschil te overzien is, niet altijd op’. Wij hebben ook natura uitvaartpolissen bekeken waarbij, aan de hand van de specifieke wensen van de familie, het verschil in vergoeding te groot was als ze niet door de aangewezen uitvaartonderneming de uitvaart zouden laten verzorgen.

Wij raden u aan om ons, indien u een natura uitvaartpolis heeft, deze vrijblijvend en kosteloos te laten bekijken. Zorg dat de balans tussen de vergoedingen & met name uw gevoel in evenwicht is, een waardig uitgevoerde uitvaart zal u immers altijd bij blijven.

Afsluitend hadden wij bij deze vier uitvaarten nog een soort van kwartet. Op alle vier de teruggekregen enquêteformulieren werden wij gecomplimenteerd voor onze manier van werken in vier verschillende bewoordingen: De woorden steun, transparant, flexibel en betrokken kwamen erin voor. Wat is het dan toch een zegen om klantgericht te hebben mogen werken…