Uitvaartverzorger & bloemenman in hart & nieren

door | aug 10, 2017

Velen van u weten dat mijn compagnon Jacco van der Laarse voordat hij uitvaartverzorger werd ‘in de bloemen zat’. Dikwijls vraag ik aan Jacco: “Wat een mooie bloem is dat, wat is dat er voor één?”. Vol passie kan hij dan vertellen wat voor bloem het is, welk soort het beste is en wat de betekenis van die bloem is. Aan de hand van zijn in het verleden opgedane kennis en kunde heb ik Jacco gevraagd hieronder wat meer te vertellen over bloemen bij een uitvaart, de betekenis en mogelijkheden ervan.

Jacco: “Dat een rode roos voor de liefde staat, weet bijna iedereen wel. Maar wist u bijvoorbeeld dat een lelie staat voor puurheid? Of dat een tulp succes verbeeld? Hieronder nadere uitleg over de vijf hoofdkleuren van bloemen en de betekenis van de 30 meest voorkomende bloemen”

Rood: De bloemenkleur rood staat voor hartstocht, levenskracht, liefde, romantiek, warmte, zwoelheid, verleiding, kracht, activiteit, daadkracht, decadentie, stijl en luxe.

Roze: De bloemenkleur roze staat voor romantiek, tederheid, teerheid, blijdschap, geboorte, onschuld, ingetogenheid (lichtroze), zoet en zachtheid.

Oranje: De bloemenkleur oranje symboliseert vrolijkheid, warmte, gezelligheid, optimisme, plezier, kracht, vitaliteit, energie, extravert, aandacht, beweging en sportiviteit.

Geel: De bloemenkleur geel heeft als symbolische betekenis energie, activiteit, groei, kracht, liefdevol, koesterend, stralend, optimisme, vreugde, vrolijkheid, warmte, zon en lente of nieuw begin.

Wit: De bloemenkleur wit staat voor puurheid, zuiverheid, reinheid, eenvoud, frisheid, helderheid, licht, stilte en kalmte, natuurlijke liefde, onschuld, waarheid, naturel, volmaaktheid en vroomheid.

Betekenis bloemen:

Anemoon – Oprechtheid, eenzaam

Amaryllis – Betoverende schoonheid, ontzag, bewondering

Aster – Symbool der liefde

Azalea – Jouw verlegenheid heeft mij gewonnen

Camelia – Mijn lot ligt in jouw handen, geluk voor de man

Chrysant – Allerzielen, gedachten aan dierbare zielen

Dahlia – Voor altijd de jouwe

Gardenia – Je bent lief, geheime liefde

Geranium – Ontmoeting, vriendschap, gezelligheid

Gloriosa – glorieus, luisterrijk, eervol, roemrijk

Hibiscus –  Uitzonderlijke schoonheid

Hortensia –  Instabiliteit, verrassend, impulsiviteit

Hyacint –  Toewijding

Iris –  Jouw vriendschap betekent heel veel voor mij

Jasmijn –  Ik hoop dat mijn gevoelens wederzijds zijn

Klaproos –  Troost, rijkdom, plezier, succes

Krokus –  Maak geen misbruik van mij, blijheid

Lavendel –  Ik hou van jou als een vriend

Madeliefje –  Trouwe liefde, onschuld, deel je gevoelens met mij

Mimosa –  Vriendschap, zachtheid, trouw, veelomvattendheid

Narcis –  Als ik bij jouw ben schijnt de zon altijd

Orchidee – Je bent mooi, je vleit me, volwassen

Pinksterbloem –  Vurig, brandend

Pioenroos –  Vergankelijke weelderigheid, nobelheid, hoogmoed, overdaad

Roos –  Ik hou van jou, liefde op het eerste gezicht, eenheid

Tulp –  De perfecte liefde

Vergeet me niet –  Liefde, goede herinneringen

Viooltje –  Laten we een kansje wagen op geluk, hoopvol

Waterlelie –  Puur vanuit het hart

Zonnebloem –  Je bent fantastisch!

Wij hebben door het zien van de vele bloemstukken bij uitvaarten door de tijd heen een juist gevoel bij veel bloemisten in de regio. Vraag gerust naar onze ervaringen. En als u wilt, dan kunt u natuurlijk ook zelf een bloemstuk voor de uitvaart van uw dierbare maken. Hebt u wel ideeën maar bent u minder creatief met het zelf maken van een bloemstuk, dan kunt u natuurlijk iets laten maken in overleg met de bloemist.

Wat ook heel mooi is, is om bloemen of planten uit de eigen tuin te gebruiken. Wij hebben ooit zelfs een bloemstuk gezien met groentes uit de moestuin van degene die herdacht werd. Zo wordt een afscheid extra bijzonder.

En afsluitende voor mijn compagnon Jaap, met van oudsher uit een warm hart voor de agrarische sector: “Tarwearen in een bloemstuk na het overlijden van een agrariër is ook heel persoonlijk. En dan een miniatuur maaidorser in het bloemstuk inbinden maakt het geheel extra speciaal”.