Zonnebloem uitvaart: levenslust & bewondering

door | okt 9, 2020

Zaterdag twee weken geleden druk ik gezond gespannen op de voordeurbel. Rechts van mij staat buiten een zelfgemaakte stalen zonnebloem. Jolanda belde ons enkele dagen daarvoor. Haar man Peter is ziek en op. Of we langs willen komen om de uitvaart vast te komen bespreken…

Ik stap de huiskamer binnen, mijn oog valt eerst op alle zonnebloemen in vazen in de kamer. Met mijn hand letterlijk op mijn hart vanwege coronatijd begroet ik Peter & Jolanda en de drie kinderen. Zou Peter zonnebloemen telen is het eerste wat ik mij afvraag?

Peter geeft aan even zijn koffie op te drinken en dan naar boven te gaan. “Mijn uitvaart bespreek je maar met Jolanda en de kinderen”. Ik geef Peter aan hem graag ook nog enkele vragen te willen stellen en dat vindt hij goed. Met het stellen van enkele open-vragen begint Peter te vertellen en al snel schrijf ik op mijn bespreekformulier de woorden ‘liefdevol’, ‘zorgzaam’, ‘humor’, ‘handig’ en ‘bescheiden’. Het is bijna een soort van gezellig en van alles komt aan bod, zelfs de stripboeken van Joop Klepzeiker die ik ooit met genoegen inkeek tijdens de pauze op de middelbare school van een klasgenoot.

In het gesprek komt ook naar voren hoe kunst Peter interesseert en wat hij allemaal zelf gemaakt heeft. Jolanda & de kinderen lopen meermaals naar boven om door Peter gemaakte kunst naar beneden te halen. Op mijn vraag waar hij het meest trots op is van wat hij heeft gemaakt weet hij mij diep te raken. “Ik ben helemaal niet trots op mijzelf, maar het mooiste wat ik mede heb mogen maken dat zijn mijn kinderen…”.

Zo praten we bijna al een uur voordat Peter daadwerkelijk naar boven gaat. Vlak daarvoor vraag ik hem naar de zonnebloemen en hij geeft aan dat dat zijn lievelingsbloemen zijn en deze bloem hem bij het knutselen vaak inspireerde. “Op mijn uitvaart mogen er ook allemaal vazen met zonnebloemen om mijn kist staan en die geef je dan maar aan de gasten uit mijn naam mee als ze weer naar huis gaan”. In de laatste minuten dat ik hem spreek stel ik hem voor om een zonnebloemkist te laten maken en hem maandag nog een digitale proef te laten zien. “Dat lijkt me wel wat, doe je best” en vervolgens gaat Peter naar boven….

Het uur daarna bespreek ik verder met Jolanda en de kinderen Peter zijn uitvaart en rijd onder de indruk naar huis met foto’s van Peter en zijn zelfgemaakte zonnebloemen op een USB-stick voor op de rouwbrief.

Maandagmorgen bel ik met Raimond van Logo’s & Letters in Nieuw-Vennep die de kist met biologisch afbreekbaar folie kan personaliseren. Raimond staakt alle lopende werkzaamheden om direct met een ontwerp van de zonnebloemkist aan de slag te gaan. Met dezelfde zonnebloemfoto voor op de kist ontwerpen wij op kantoor die ochtend de rouwbrief en rond de middag rijd ik met de concepten van de kist en de rouwbrief naar Peter & Jolanda en geef alles bij de deur af. Een uur later ontvang ik een appbericht met een ‘go’ voor de zonnebloemkist. We brengen de kist naar Nieuw-Vennep en Raimond gaat gelijk aan de slag.

Diezelfde avond gaat mijn telefoon en het is Jolanda: “Peter is overleden…”

Vorige week vrijdag herdachten wij Peter. In de plechtigheid wordt meermaals naar het bijzondere gesprek gerefereerd. Dan ben je echt liefdevol als je weet dat je gaat sterven en je je gezin wilt ontzorgen door alles al kenbaar te maken voor je uitvaart. Eigenlijk kan het als zonnebloem liefhebber ook niet anders. Als je de betekenis van een zonnebloem opzoekt dan staat er: De zonnebloem draait haar bloem naar het licht. Dit staat symbool voor levenslust en bewondering.

Alle gasten nemen na de uitvaart enkele zonnebloemen mee naar huis met een symbolische boodschap van Peter: zoek naar het licht, de fijne dingen in het leven, haal uit je leven wat erin zit en kijk met bewondering naar alles wat groeit en bloeit en wat we met elkaar gemaakt hebben…

(Peter wist dat wij af en toe onze ervaringen via social media delen. Bij leven heeft hij op voorhand zijn zegen gegeven voor het schrijven van een stukje en goedkeuren van het plaatsen van een foto van de zonnebloemkist. Jolanda heeft het blog voor het plaatsen gelezen en heeft ook haar fiat gegeven).